Skip to main content

In de regio Lazimas
vlakbij de stad Rethimnon

Daar staan de eeuwenoude olijfbomen
van familie Petrakakis.

De winkelwagen is leeg

Traditioneel produceren

Al generaties lang produceert de familie Petrakakis overheerlijke olijfolie uit Kreta. De olijfolie wordt traditioneel geproduceerd in een van de grotere regio's waar de meeste olijfgaarden in handen zijn van families.

De olijfbomen zijn al generaties lang in het bezit van de familie Petrakakis en groeien in de regio Lazimas vlakbij de stad Rethimnon. Met de grootst mogelijke zorg onderhoudt de familie de olijfbomen om in het najaar de olijven te kunnen oogsten. De olijven worden in de lokale olijvenpersfabriek geperst en direct in de gewenste verpakking verpakt. Doordat de olijfolie niet vermengd wordt met andere oliën of chemicaliën blijft de heerlijke natuurlijke olijfolie smaak behouden, en dat proef je.

Wat is olijfolie?

Olijfolie is het natuurlijke sap dat uit het vruchtvlees van de olijf is verkregen. Het is een volledig natuurlijk product dat men op mechanische en natuurlijke wijze verwerft. De vrucht groeit aan de bomen die van oorsprong in landen rond de middellandse zee voorkomen, maar tegenwoordig ook in andere gebieden zoals Australië, Amerika en China voorkomen.

De Oogst

Er zijn veel verschillende olijven soorten. Een aantal worden alleen voor de olijfolie productie gebruikt, andere alleen voor de consumptie en er zijn soorten die voor beide doeleinden geschikt zijn. De bomen bloeien in de lente (april – mei). Na de bloeiperiode komen de vruchten aan de bomen. In het beginstadium hebben ze een felgroene kleur die veelal tot aan de rijpingsperiode zo blijft.

De rijpingsperiode kan verschillen maar is meestal aan het einde van de herfst. De felgroene kleur zal dan langzaam overgaan naar een rode kleur en daarna worden de olijven zwart. De vleesachtige vrucht heeft een houtachtige pit en is kegelvormig of rond.

Zonlicht voor de smaak

De olijventeelt is relatief gezien eenvoudig oogsten Door het jaar heen moeten de bomen voldoende water krijgen. Hoe meer zonlicht de vruchten krijgen hoe beter de smaak. Wanneer de bomen dicht op elkaar staan en de vruchten relatief weinig zonlicht krijgen door schaduw blijft de vrucht wat bitterder. Het meeste werk is het oogsten wat bij de familie Petrakakis nog steeds handmatig gebeurd.

In de zomer worden er netten onder de bomen gelegd en zodra de olijven de juiste rijpheid hebben worden deze geoogst. Door met een stok op de takken te slaan vallen de olijven op de netten. Voor hogere bomen wordt een schudmachine gebruikt die met een roterend blad de olijven van de takken schudt. Nadat de olijven verzameld zijn worden ze naar de fabriek gebracht waar ze geperst worden.

Persen van de olijfvrucht

Het persen van de olijven is door de jaren heen veranderd. In het begin werden de olijven in stenen potten geperst, door water toe te voegen kwam de olijfolie boven drijven en kon zo gewonnen worden. Later werden de olijven tussen twee grote molenstenen geperst en de olijfsappen werden opgevangen in bakken. Doordat olijfolie lichter is dan water drijft deze boven op water en kon zo gewonnen worden.

Tegenwoordig gebeurd het persen machinaal en is het winnen van olijfolie een stuk eenvoudiger geworden. Eerst gaan de olijven door een windtunnel heen waar alle bladeren en takken verwijderd worden. Vervolgens worden de olijven gewassen en, bij een temperatuur van maximaal 26 graden, geplet tot een brij. Deze brij gaat in een centrifugale krachtmachine. Deze scheidt hier de sappen van het pulp. Daarna wordt het water van de olijfolie gescheiden.

Houdbaarheid en verpakking

Om de natuurlijke eigenschappen van olijfolie maanden lang te kunnen bewaren is het belangrijk om deze op de juiste temperatuur in de juiste verpakking op de juiste plaats te bewaren. Olijfolie is gevoelig voor licht oxidatie, die versneld werkt wanneer deze langdurig blootgesteld wordt aan zonlicht of lampen. De smaak en kwaliteit zal hierdoor afnemen.

De olijfolie kan het best bewaard worden in blikken, donker glaswerk of op een donkere plaats bij een temperatuur van tussen de 10 en 15 graden. En goede olijfolie blijft, mits op de juiste manier verpakt en bewaard, minimaal 18 maanden zijn smaak, geur en kwaliteit houden. Na deze periode kan de smaak, geur en kwaliteit enigszins afnemen.

Kwaliteit

De kwaliteitsindeling van olijfolie is gebonden aan internationale waarde die onderscheid maakt in productiemethode, het aciditeitgehalte (zuurtegraad) en de organoleptische eigenschappen. Deskundigen keuren de smaak en de geur van de olijfolie. Deze eigenschappen, in combinatie met kleur, worden internationaal gebruikt als waarden en normen voor de kwaliteitsindeling van het product. De vloeibaarheid van de olijfolie in combinatie met bovengenoemde eigenschappen zorgen voor een uiteindelijk waarde oordeel.

Kleur

De kleur van de olijfolie is niet altijd een bewijs van kwaliteit. Een goede olijfolie heeft een groene tot goudgele kleur en kan zelfs troebel zijn. De kleur van het product heeft te maken met de aanwezigheid van overheersende kleurstoffen. Bevat de olijfolie veel chlorofyl, dan zal de kleur groen zijn. Wanneer de olijfolie veel carotine bevat, dan zal de kleur goudgeel zijn.
Indien de olijfolie nog niet gedecanteerd is, wat inhoud dat kleine deeltjes vruchtvlees (bezinksel) nog niet gescheiden zijn van de olijfolie, zal deze troebel ogen.

Smaak en aroma

De geur van vers geperste olijven wordt bijzonder gewaardeerd. De fruitige smaak van olijfolie duidt op een rijpe olijfvrucht met haar karakteristieke eigenschappen die te maken hebben met het gebied waar de olijfbomen groeien en de manier van het telen. Een (zacht) bittere smaak geeft weer dat de olijfvrucht onrijp geoogst is en ook hier telt het gebied waar de olijfbomen groeien en de manier van het telen mee. Indien de olijfolie grond, een schimmelachtige geur of geen geur bevat duidt dit meestal op mindere kwaliteit.

Aciditeit (zuurgraad)

Volgens de richtlijnen van de internationale raad van olijfolie heeft een olijfolie, voor consumptie, een maximale aciditeit van 3,3%. In praktijk is de olijfolie tot 1% de beste. De aciditeit van Griekse olijfolie ligt over het algemeen lager dan 0,8% en is van zeer hoge kwaliteit. De manier van oogsten, opslaan en persen dragen allemaal bij aan de zuurgraad. Een hoge zuurgraad is goed te proeven en zal een onaangename, prikkelende bijsmaak geven.

Kwaliteit verschillen

Extra Virgin olijfolie is over het algemeen een natuurproduct zonder toevoegingen die de kwaliteit, natuurlijke eigenschappen of kenmerken beïnvloeden. Alle oorspronkelijke eigenschappen van de olijfvrucht, zoals verschillende kleine elementen en vitamines, blijven behouden voor deze heerlijke olijfolie. De aciditeit moet volgens de internationale normen tussen de 0,1% en 0.9% liggen.

Fijne Virgin olijfolie heeft een onberispelijke geur en smaak. De smaak is zacht bitter en de aciditeit ligt tussen de 1% en 1.5%.

Extra Virgin olijfolie

Semi-fijne Virgin olijfolie heeft een fijne geur en herkenbare smaak. De smaak is wat bitterder dan de fijne Virgin olijfolie en de aciditeit ligt boven de 1.5% met een max van 3,3%.

Geraffineerde olijfolie is op industriële wijze verkregen en heeft een onaangename smaak en geur en kan alleen geconsumeerd worden na een speciale bewerking. Door de raffinage verliest het zijn geur, smaak en kenmerkende eigenschappen. De lichtgele doorzichtige kleur van de geraffineerde olijfolie met neutrale smaak en geur is niet te vergelijken met de levendige zuivere extra Virgin olijfolie.

Gezondheid

Het is reeds overal ter wereld bekend dat olijfolie een echte bescherming voor de gezondheid vormt, zoals tegen hart- en vaatziekten, weefselvorming, diabetes, de overige stofwisselingsziekten en andere aandoeningen. Het is interessant dat voortdurend nieuwe studies worden toegevoegd aan de al bestaande studies en bewijzen dat het kostbare olijvensap de meest ideale voeding voor de mens is. Het consumeren van olijfolie in plaats van andere vetten of spijsoliën vermindert het slechte LDL-cholesterol in het bloed en houd het goede HDL-cholesterol op peil.

Toepassing

Olijfolie is op vele manieren toe te passen zoals in salades, vleesgerechten, visgerechten, groentegerechten, deeggerechten en nagerechten.

Op deze website zullen regelmatig recepten geplaatst worden uit de Griekse en Kretaanse keuken die zelf makkelijk te maken zijn en een kijkje geven in de echte Griekse en Kretaanse keuken.

Certificaten

Petrakakis olijfolie laat haar olijven persen bij een plaatselijke persfabriek in de regio lazimas, Rethimnon. De persfabriek is in het bezit van de nieuwste machines om de olijven op de juiste wijze te behandelen. Ook de bijbehorende ISO en BIO certificaten ontbreken niet, waardoor wij juist voor deze persfabriek gekozen hebben. Met de grootste zorg wordt er aandacht besteed aan het proces om deze heerlijke, pure olijfolie te krijgen.