Honing

De familie Kamariti heeft zich sinds enkele jaren toegelegd op het houden van bijen. De korven staan op diverse locaties in de regio Rethimnon op Kreta en produceren diverse soorten honing zoals bloemenhoning, tijmhoning en pijnboom honing. De natuurlijke zoete vloeibare substantie die wordt omgezet uit de nectar, is afkomstig uit de bloemen van de tijm, pijnboom en andere diverse bloemen. De kleur en smaak is afhankelijk van waar de nectar afkomstig is. Zo smaakt tijm honing echt anders dan honing van de pijnboom of van andere soorten bloemen.

De familie Kamariti heeft op diverse plaatsen in de bergen bij Rethimnon bijenkasten staan die de verschillende soorten honing opleveren.
De verschillende bijenvolken verzamelen de nectar in de bijenkasten en slaan deze op in de honingraatcellen. Zodra de honing het juiste vochtgehalte heeft (20%) en de juiste dikte heeft worden de honingraatcellen afgedekt met wasdekseltjes en is dit voor de imker het teken om de honig te “oogsten”.  Om te oogsten haalt de imker de ramen met honingraatcellen uit de bijenkast en verwijderd de wasdekseltjes en plaatst deze in een speciale centrifuge. Door de ramen met hoge snelheid rond te slingeren komt de honing uit de honingraatcellen in de opvangbak terecht. Als laatste wordt de honing door een fijne zeef gehaald om de laatste grove restjes er uit te halen en er een zuivere honing overblijft. Om een kilo honing te produceren is ongeveer 4 kilo nectar nodig.

Honing is heel rijk aan vitamine en mineralen.